Zrkadlo týchto dní: výpredaje!
Text: vk • Foto: isifa.com
Dobre sa dá nakúpiť do konca januára až februára, musíte však obetovať čas na behanie po obchodoch.
Ak vám chýba zimná bunda, lyžiarky, rifle či stolička, teraz je ten správny čas vybrať sa do obchodov. Najmä v zahraničí je výber naozaj pestrý. Slovenskí obchodníci tento rok zlacňovali priemerne iba 1/8 až 1/10 tovaru, pretože vzhľadom na ekonomickú krízu a poklesy tržieb aj menej objednávali nový tovar.
Prvá začala s výpredajmi Ikea – už druhý sviatok vianočný sa pred jej vchodom tvorili fronty kúpychtivých zákazníkov, niektorí čakali už od šiestej. Dobre nakúpili hádam iba prví zákazníci, pre ostatných je výpredaj sklamaním. „Zlacnených je pár látok, koše na hračky pre deti, ktoré nie sú drahé ani za normálne ceny, a pár kusov nábytku. Ľudia asi vedia, prečo vstávajú ráno o piatej a kazia si vianočné sviatky podupávaním pred dverami obchodného domu. My sme prišli zo Zlatých Moraviec a som sklamaná aj reštauráciou, kde nápor zákazníkov vôbec nezvládajú. Poobede sú tu špinavé pooblievané stoly, neochotné a nervózne predavačky, mokré tácky a jedlo hádžu na taniere ako pomyje. Poháre na džús a kávu sú papierové, to je zrejme nová predstava obchodného domu s nábytkom Ikea o ekológii, hoci kedysi boli ekologické. Neviem, čo by si pomyslel majiteľ Ikea, ktorý sa mimochodom zaraďuje medzi najbohatších ľudí na svete, keby videl úroveň služieb v Bratislave,“ hovorí rozčúlená zákazníčka. Veľmi nepochodíte ani vo vedľajšom obchodnom dome nábytku Galan. Veľký plagát hlása zníženie cien o 70 %, ale takto bola znížená cena jednej stoličky, mimochodom solitéra. Čiže, ak potrebujete do bytu jednu stoličku, nakúpite naozaj dobre. Iné ceny boli upravené len o malé percentá, že by ste si zariadili celý byt za výhodnú cenu, o tom nemôže byť ani reči. Treba jednoducho chodiť a hľadať.
Oplatia sa najmä odevy
Tradične najviac zlacňujú obchody s odevmi. Ale nie sú to žiadne obrovské výpredaje, oplatí sa nakupovať najmä pre tínedžerov, ktorí oceňujú módne vychytávky. Pri zľavách majú výhodu najmä ľudia s nekonfekčnými postavami. „Najviac vecí do výpredaja sme dali vo veľkostiach S a XS a XXL, pretože tie sa cez rok najmenej predávajú. Potom vypredávame predovšetkým módne novinky sezóny, ktorá sa pomaly končí – fialové tričká, rifle, bundičky do pol pása, roláky a zimné veci, aby sme vyprázdnili sklad pred jarnou a letnou sezónou. Napríklad niektoré tričká predávame za jedno euro, to však nie sú módne výstrelky, skôr ležiaky, ktorých sa potrebujeme zbaviť. Na voľný čas pre nenáročných zákazníkov sú ako stvorené,“ úprimne hovorí predavačka v jednom z butikov v nitrianskom nákupnom stredisku Mlyny. Dospelí pri nákupoch stavia skôr na klasiku, ktorá bude módna aj budúcu sezónu. „Myslela som, že dostanem nejaký pekný a lacný kabát, ale nie je to jednoduché, takýto nápad malo asi viacero zákazníčok. Dobre som však nakúpila v Tescu, škoda že sa veci tak rýchlo pomíňali. Rozmýšľala som nad jedným kostýmom, šla som si dať kávu a premyslieť si, či si ho kúpim, a keď som sa za pol hodiny vrátila, kostým tam už nebol,“ smeje sa zákazníčka v strednom veku, ktorá nakupuje pre tínedžerku. Pred Vianocami sa jej mnohé veci zdali byť drahé a tak sa dohodli, že dcéra dostane pod stromček obálku s peniazmi a po Vianociach si doplní šatník. „Za sto eur si kúpi teraz viac vecí, je to rozumná slečna a má aj prázdniny a dosť času behať po obchodoch. Popritom nakúpi aj pre celú rodinu, vždy niečo niekde objaví a volá nám i babičke, či to nepotrebujeme,“ hovorí praktická mama. Inú taktiku pri nakupovaní má účtovníčka Alena: „V jednej predajni obuvi majú akcie jeden plus jeden. Jedny topánky alebo čižmy z výpredaja dostanete za plnú cenu a druhé za 33 centov. Ja si topánky kupujem iba jednej značky, ktorá sa mi osvedčila, a aj tie majú zlacnené. Nám dospelým už noha nerastie, a keď vo výpredaji kúpim dva páry čižiem pre manžela a dva páry pre seba, mám na dve-tri sezóny so zimnou obuvou pokoj. Preto akcie v tejto predajni obuvi sledujem, oplatia sa. Teraz sú aj kabelky zlacnené o 30 až 70 %. Vyberám si klasiku, žiadne módne hity, a teraz som si kúpila malú kabelku na ples. Škoda len, že tento rok sme pocítili krízu vo firme – neboli odmeny, preto po výpredajoch toľko nelietam. Musíme sa uskromniť.“
Atraktívne zahraničie
Omnoho lepšie ako na Slovensku sa nakupuje v susednom Rakúsku. Najmä ak si potrpíte na značky. Adidas, Nike a Reebok, všetko je zlacnené o 50 %. „Pre syna školáka som kúpila značkové tričko za 5 €, teplákovú súpravu za 12 €, pre dospelého syna tričká po 9 €, značkové rifle zlacnené na 20 €. Mám skúsenosti z minulých rokov, preto sem chodím nakupovať pravidelne. Značkové veci nevyblednú praním, udržia si tvar, sú kvalitné, a keď ich dostanete za dobrú cenu, niet nad čím uvažovať. Ja v Pandorfe nakúpim na celú sezónu, ušetrím potom kopu času, pretože nemusím behať po obchodoch,” teší sa pani Jana z Bratislavy, ktorá má plné nákupné tašky. Výpredaje v Rakúsku trvajú do konca februára a mnohí zákazníci majú skúsenosť, že v tých istých značkových predajniach ako na Slovensku a ten istý tovar je v Rakúsku lacnejší, navyše je väčší výber čísiel. Zlaté časy však majú milovníci zimných športov: športové obchody zlacneli lyže, lyžiarky, korčule a rôzne doplnky.
Knihy a potraviny nemajú výpredaje
Ak ste čakali, že po vianočných sviatkoch nastane aj výpredaj v kníhkupectvách, veľmi sa mýlite. „Kniha je tovar, ktorý sa môže predávať aj pár sezón, slovníky, encyklopédie nevychádzajú z módy, preto po sezóne nemusíme zlacňovať. Sú knihy, ktoré sú vyslovene ležiaky, ale objednávame opatrne: najprv len pár kusov a potom voláme do distribúcie a dopĺňame. Ak sa niečo nepredáva, vraciame to do vydavateľstiev,” hovorí predavač vo veľkom kníhkupectve. V centre Bratislavy je kníhkupectvo, kde predávajú zlacnené knihy pravidelne: majú policu zlacnených kníh, ale iba z jedného vydavateľstva. Alebo môžete ešte natrafiť na akciu jeden plus jeden: jednu knihu dostanete za plnú cenu, druhú za desať centov. Zákazníci by skôr privítali posviatočné výpredaje v potravinách. Vypredávajú sa vianočné cukrovinky, občas údeniny a najmä treba sledovať akcie. V drogériách sa oplatia kúpiť kozmetické balíčky, ktoré teraz predávajú za výhodné ceny.
Frčia vernostné karty
Dnes vám už v takmer každom obchode ponúkajú vernostné karty. „Mám ich plnú peňaženku. Z lekárne, Tesca, Billy, DM Marketu, Coop Jednoty, predajne ponožiek Beponu, dvoch kníhkupectiev, cestovnej kancelárie, hotela, benzínovej pumpy... Nestačím sledovať akcie a chodiť vždy iba do jedného obchodu. No je to asi cesta do hlbín zákazníkovej peňaženky. Konkurencia je veľká, treba ponúkať nejaké bonusy, aby sa zákazník vrátil,” uvažuje zdravotná sestra Elena. Zľavy na vernostných kartách sú v mnohých prípadoch atraktívne a vyrovnajú sa tým z výpredaja. Navyše, máte omnoho väčšiu možnosť výberu aj aktuálnych noviniek.